Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι μια ιδιαίτερη και απαιτητική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας. Η εξισορρόπηση των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τις νέες ευθύνες της μητρότητας αποτελεί συχνά αντικείμενο προβληματισμού, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Στο άρθρο αυτό, θα παραθέσουμε βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου στην Ελλάδα, τις άδειες που δικαιούνται οι νέες μητέρες και πώς μπορούν να διαχειριστούν το χρόνο επιστροφής στην εργασία τους.

Η βασική πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζει μια εργαζόμενη / μέλλουσα μητέρα είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Βάσει αυτής, υπολογίζονται οι 56 ημέρες πριν τον τοκετό (8 εβδομάδες) και οι 63 ημέρες μετά τον τοκετό (9 εβδομάδες). Το σύνολο αυτών των σχεδόν τεσσάρων μηνών αποτελεί την άδεια μητρότητας, η οποία είναι υποχρεωτική και μη διαπραγματεύσιμη.

Με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, η εργαζόμενη μητέρα έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από ένα επιπλέον διάστημα 9 μηνών προστασίας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Το διάστημα αυτό μπορεί να προστεθεί στη μειωμένη άδεια φροντίδας τέκνου ή στην ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Η εργαζόμενη μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα ημερησίως για 30 μήνες (ή 2 ώρες για 12 μήνες και 1 ώρα για τους επόμενους 6) ή να μετατρέψει αυτό το δικαίωμα σε επιπλέον 83 ημέρες άδειας, ήτοι περίπου 3,5 μήνες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις νέες μητέρες να προσαρμόσουν το χρόνο εργασίας τους στις νέες συνθήκες της ζωής τους.

Από το 2021, οι νέοι γονείς δικαιούνται έως και 4 μήνες γονικής άδειας, εκ των οποίων οι 2 είναι επιδοτούμενοι από τη ΔΥΠΑ. Η γονική άδεια παρέχει επιπλέον ευελιξία στους γονείς, επιτρέποντάς τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα του παιδιού τους

Αθροίζοντας τα διαστήματα και λαμβάνοντας και το δικαίωμα της κανονικής ετήσιας αδείας, υπάρχει η δυνατότητα μία νέα μητέρα εργαζόμενη να επιστρέψει στην εργασία της ως και 18 μήνες μετά τη γέννηση του τέκνου.

Αν και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα παρέχει σημαντικές καλύψεις και προστασίες για τις εργαζόμενες μητέρες, κάθε οικογένεια πρέπει να αξιολογεί τις επιλογές της με βάση τις δικές της ανάγκες και προτεραιότητες. Ο σωστός προγραμματισμός και η γνώση των δικαιωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη των καλύτερων αποφάσεων για την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ακολούθησε τη DEKRA Arbeit Greece και στα social media [LinkedIn, Facebook, Instagram].